آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

آتش نشانان با قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی حاصل از حریق و آتش سوزی ، از خطرات بیشتری نسبت به خطرات ناشی از خود آتش و سوختگی و استنشاق دود و یا مجروح شدن بر اثر ریزش آوار مواجه هستند. در واقع آتش نشانان به صورت مداوم در معرض خطرات مواد شیمیایی اغلب نامرئی ناشی از مواد شیمیایی و آتش سوزی، دود، محصولات احتراق، گرد و غبار ایستگاه آتش نشانی، اگزوز وسایل نقلیه ، گازوئیل و تجهیزات آتش نشانی آلوده هستند .
آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی : یکی از مهم‌ترین خطراتی که آتش‌نشانان با آن مواجه هستند، قرار گرفتن در معرض هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای یا PAHs است که خانواده‌ای از مواد شیمیایی هستند که پتانسیل قوی برای ایجاد سرطان را دارند. داشتن ماسک های فیلتر دار و لباس های آتش نشانی مدرن دارای فیلتر و با کیفیت بالا برای محافظت از آتش نشانان در برابر این قبیل از آلودگی ها بسیار مهم می باشد. در این مقاله، برخی از مضرترین مواد شیمیایی و موادی را که آتش نشانان مرتباً با آنها در تماس هستند، فهرست می کنیم.

آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی بنزین (  C6H6) :

بنزین یک ماده سرطان زا شناخته شده از ترکیبات نفتی است. بی رنگ و بسیار قابل اشتعال می باشد. بیماری های ناشی از استنشاق آن با نارسایی مغز استخوان، لوسمی و بیماری های قلبی مرتبط است. در اوایل سال 1948، موسسه نفت آمریکا اعلام کرد که قرار گرفتن در معرض بنزین و بخارات آن حتی در مدت زمان کوتاه هم بی خطر نمی باشد . اما قرار گرفتن در معرض بنزین و گاز بنزین در طولانی مدت می تواند منجر به بروز علائم و نشانه های زیر در عرض چند دقیقه تا چند ساعت شود:

( خواب آلودگی ، سرگیجه ، ضربان قلب سریع یا نامنظم ( تپش قلب ) ، سردرد ، لرزش ، گیجی ، بی هوشی ، مرگ (استنشاق در مدت زمان طولانی) )

آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

 تولوئن ( C6H5CH3 ) :

تولوئن که از طریق پوست و از طریق استنشاق جذب می شود، برای چشم ها، پوست و مجاری تنفسی تحریک کننده است. قرار گرفتن در معرض تولوئن می تواند باعث مسمومیت شود. علائم مسمومیت با تولوئن عبارتند از:

( سردرد ، سرگیجه ، خواب آلودگی ، توهمات ، تشنج ، کما )

قرار گرفتن در معرض طولانی مدت تولوئن اغلب با اثراتی مانند سندرم روانی همراه است. ناهنجاری های بصری و اخلال در دید (VEP) پلی نوروپاتی سمی، مخچه، اختلالات شناختی و هرمی؛ آتروفی بینایی؛ اختلالات شنوایی و ضایعات مغزی.
اگرچه تولوئن مسمومیت کمتری نسبت به بنزین دارد، اما حتی سطوح پایین تا متوسط ​​استنشاق آن می‌تواند منجر به خستگی، گیجی، ضعف و حالت تهوع شود که منجر به پایین آوردن سطح انرژی آتش نشانان و پایین آوردن غلظت اکسیژن مورد نیاز آتش‌نشانان برای اطفای حریق می گردد.

دی اکسید گوگرد (  SO2) :

آتش نشانان به طور منظم در معرض دی اکسید گوگرد قرار می گیرند، به ویژه هنگام مبارزه با آتش سوزی های صنعتی. تحقیقات نشان می دهد که حتی قرار گرفتن کوتاه مدت در دوز خفیف گاز دی اکسید گوگرد (که به عنوان یک سلاح شیمیایی جنگ استفاده می شود) می تواند منجر به مرگ و میر تنفسی شود.

هیدروکربن ها :

هیدروکربن ها ترکیب آلی بی رنگ و تقریباً بی بو هستند که از هیدروژن و کربن تشکیل شده اند.
انواع هیدروکربن ها عبارتند از:

( متان ، اتان ، پروپان ، هگزان ، اکتان ، دودکان ، ریز ذرات موجود در دود )

آتش نشانان می توانند به طور خطرناکی در معرض ذرات ریز موجود در دوده و دود آتش قرار بگیرند. آژانس بین المللی تحقیقات سرطان ، دوده را به عنوان یک عامل سرطان زا در گروه 1 می شناسد. این ریز ذرات از طریق تنفس و پوست وارد بدن می شوند. به ویژه صورت و گردن که پوشش کمتری دارند و در معرض آسیب پذیری هستند.

آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای  (PAHs):

17 PAH شامل بیش از 100 ماده شیمیایی ، به عنوان ایجاد مشکلات سلامتی مهم در انسان شناسایی شده است. اینها عبارتند از :

( آسنفتن ، آسنفتیلن ، آنتراسن ، بنزآ(ای)نتراسن ، بنزو(ای)پیرن ، بنزو(ای)پیرن ، بنزو(بی)فلورانتن ، بنزو ( ghi ) پریلن ، بنزو(جی)فلورانتن ، بنزو(کا)فلورانتن ، کریزین ، دی‌بنز (ای – جی)آنتراسن ،  فلورانتین ، فلورن ، ایندنو (3و2و1-cd) پیرن ، فنانترن ، پیرن )

PAH ها معمولاً به صورت منفرد و تکی یافت نمی شوند، بلکه به صورت ترکیبی با انواع مختلف به طور همزمان یافت می شوند.

مطالعات طولانی مدت روی افرادی که در کنار سایر مواد شیمیایی محل کار در معرض PAHs قرار گرفته اند، افزایش خطر ابتلا به موارد زیر را نشان داده است :

( سرطان پوست ، سرطان ریه ، سرطان مثانه ، بیماری گوارشی )

آیا مواد شیمیایی که بر روی تجهیزات قرار دارند می توانند خطر ابتلا به سرطان را در آتش نشانان افزایش دهند؟

مطالعات نشان داده اند که مقدار قابل توجهی از PFAS بر روی تجهیزات آتش نشانی باقی می ماند. این مواد از روی تجهیزات و البسه به لایه های زیرین نفوذ می کنند و در نهایت به سطح پوست می رسند که می تواند تاثیرات مخرب خود را باقی بگذارند بنابراین ، بله ؛ موادی که بر روی تجهیزات آتش نشانی و البسه بعد از آتش سوزی باقی می مانند می تواند منجر به بروز سرطان و دیگر بیماری های ناشی از قرار گرفتن در معرض این مواد سمی گردد . به همین جهت آتش نشانان باید تجهیزات را به طور کامل بعد از هر عملیات اطفای حریق پاکسازی نمایند.

آتش مواد شیمیایی مضر و آلوده کننده :

ناحیه خاص آسیب پذیر که در تحقیقات انجام شده در خصوص قرار گرفتن آتش نشانان در معرض مواد شیمیایی مشخص شده است، گردن می باشد. امروزه لباس های آتش نشانی به روز و مدرن دارای قسمت محافظتی فیلتر داری برای پوشاندن گردن و سر می باشند . این قسمت با پارچه بافته شده با بهترین الیاف در اندازه میکرون ساخته می شود و یک مانع محافظ ایجاد می کند که 99.7٪ از میکروذرات سمی را فیلتر می کند و به جلوگیری از ابتلا به سرطان آتش نشانان کمک می کند. مهمتر از همه، سر و گردن را به طور کامل می پوشاند تا از آتش نشانان در برابر PFAS و PAH محافظت کند.

آتش نشانی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی