کپسول آتش نشانی و طول عمر آن
کپسول های آتش نشانی از جمله تجهیزات آتش نشانی می باشند که می توانند به خاموش کردن آتش های کوچک یا مهار آنها تا رسیدن نیروهای آتش نشانی کمک بزرگی کنند. اما آیا می دانستید خود کپسول های آتش نشانی نیز می توانند منفجر شوند؟ در ادامه این نوشته با آدر توان نامی تولید کننده جعبه آتش نشانی در تهران و سراسر ایران ، همراه باشید تا چند سوال رایج و متداول در خصوص انفجار کپسول های آتش نشانی را باهم بررسی نماییم :
آیا کپسول های آتش نشانی منفجر می شوند؟
علل و خطرات انفجار کپسول آتش نشانی چیست؟
چگونه می توان از انفجار کپسول آتش نشانی جلوگیری کرد؟
سوال | پاسخ دهید |
آیا کپسول های آتش نشانی منفجر می شوند؟ | کپسول های آتش نشانی می توانند تحت شرایط خاصی منفجر شوند، اما این رویدادها بسیار نادر و غیر محتمل هستند. اکثر کپسول های آتش نشانی با مکانیزم ها و مواد ایمنی طراحی شده اند که می توانند فشار و دمای بالا را تحمل کنند تا خطر انفجار را به حداقل برسانند. |
علل و خطرات انفجار کپسول آتش نشانی چیست؟ | انفجار کپسول آتش نشانی می تواند در اثر گرمای شدید، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آتش، آسیب فیزیکی به کپسول، یا استفاده نادرست یا نگهداری از خاموش کننده باشد. انفجار کپسول آتش نشانی می تواند خطر آسیب، آسیب به اموال و یا گسترش آتش را تشدید کند. |
چگونه می توان از انفجار کپسول آتش نشانی جلوگیری کرد؟ | با نگهداری مناسب، بازرسی منظم و استفاده صحیح از آنها می توانید از انفجار کپسول های آتش نشانی جلوگیری کنید. همچنین باید دستورالعمل ها و دستورالعمل های سازنده را برای ایمنی و نگهداری کپسول آتش نشانی دنبال کنید. |
آیا کپسول های آتش نشانی منفجر می شوند؟
پاسخ به این سوال مثبت است، اما این اتفاق بسیار نادر و بعید است. در واقع کپسول های آتش نشانی تحت شرایط خاصی می توانند منفجر شوند، اما اکثر کپسول های آتش نشانی با مکانیسم ها و متریال و مواد ایمنی خاصی به نحوی طراحی شده اند که می توانند فشار و دماهای بالا را تحمل کنند تا خطر انفجار کپسول آتش نشانی به حداقل برسد.
به عنوان مثال، اکثر کپسول های آتش نشانی دارای یک دریچه جهت کاهش فشار درون کپسول می باشند که در صورت بالا رفتن بیش از حد فشار درون کپسول ، فشار اضافی را از سیلندر کپسول آزاد می کند. این امر سبب می شود تا از انفجار سیلندر در اثر فشار بیش از حد جلوگیری شود.
مورد دیگر این است که اکثر کپسول های آتش نشانی بدنه ای فلزی و مقاوم دارند که می توانند در برابر خوردگی و گرما و آسیب های محیطی مقاومت بالایی داشته باشند . بدنه مقاوم کپسول آتش نشانی می تواند از ضعیف شدن یا ترک خوردن سیلندر در اثر زنگ زدگی یا آتش سوزی و … تا حد زیادی جلوگیری کند.
با این حال، این ویژگی های ایمنی نمی تواند به شکلی 100 درصدی از حادثه هایی نظیر انفجار کپسول آتش نشانی جلوگیری نمایند و ممکن است در شرایط سخت مانند قرار گرفتن در معرض شعله آتش در مدت زمان طولانی یا ضربه های بسیار شدید و … کارایی خود را از دست بدهند. بنابراین، آگاهی از علل و خطرات احتمالی انفجار کپسول آتش نشانی بسیار مهم است.
علل و خطرات انفجار کپسول آتش نشانی چیست؟
انفجار کپسول آتش نشانی می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، مانند:
گرمای شدید: اگر یک کپسول آتش نشانی برای مدت طولانی در معرض دماهای بالا باشد، مثلاً در صندوق عقب خودرو یا نزدیک کوره قرار گرفته باشد، فشار داخل سیلندر کپسول آتش نشانی ممکن است فراتر از حد مطمئن و مجاز افزایش یابد.که در نتیجه آن ممکن است باعث از کار افتادن یا خرابی شیر فشار شکن و در نتیجه انفجار کپسول آتش نشانی گردد.
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آتش : اگر یک کپسول آتش نشانی برای مدت طولانی در یک ساختمان در حال سوختن یا نزدیک یک آتش سوزی بزرگ باقی بماند، گرما ممکن است به سیلندر یا عامل خاموش کننده آسیب برساند. این امر ممکن است باعث پارگی یا انفجار سیلندر در اثر انبساط حرارتی یا واکنش های شیمیایی درون آن شود.
آسیب فیزیکی به کپسول آتش نشانی : اگر یک کپسول آتش نشانی سقوط کند، ضربه بخورد، سوراخ شود یا فرورفته شود، ممکن است سیلندر کپسول یکپارچگی ساختاری خود را از دست بدهد یا در آن نشتی ایجاد کند. همین امر ممکن است باعث کاهش یا افزایش فشار داخل سیلندر شود و منجر به انفجار کپسول آتش نشانی شود.
استفاده یا نگهداری نادرست از کپسول آتش نشانی : اگر کپسول آتش نشانی به درستی استفاده نشود یا به درستی از آن نگهداری نشود، ممکن است دچار مشکل شده یا معیوب شود. به عنوان مثال، اگر خاموش کننده بیش از حد پر شود ، کمتر از میزان مناسب شارژ شود ، تاریخ مصرف آن گذشته باشد یا ناسازگار با نوع آتش باشد، ممکن است هنگام تخلیه به جهت اطفای حریق ، کپسول آتش نشانی منفجر شود.
انفجار کپسول آتش نشانی می تواند خطرات مختلفی را به همراه داشته باشد، از جمله:
صدمات : انفجار کپسول آتش نشانی می تواند صدمات جدی به افراد نزدیک، مانند سوختگی، بریدگی، کبودی، شکستگی وارد نماید یا حتی در برخی موارد منجر به مرگ شود. انفجار همچنین ممکن است مواد شیمیایی مضر یا ترکش هایی از بدنه کپسول آتش نشانی را آزاد کند که می تواند به چشم ها، پوست، ریه ها یا سایر اندام ها آسیب برساند.
آسیب اموال : انفجار کپسول آتش نشانی می تواند آسیب قابل توجهی به اموال و تجهیزات، مانند دیوارها، کف، سقف، مبلمان، لوازم خانگی، وسایل نقلیه، یا سیستم های الکتریکی وارد نماید. انفجار کپسول همچنین ممکن است خود عاملی به جهت شروع آتش سوزی شود یا آن را گسترش دهد که می تواند منجر به از بین رفتن اموال بیشتری شود.
گسترش آتش : انفجار کپسول آتش نشانی می تواند آتش سوزی را با افزودن سوخت یا اکسیژن بیشتر به آن شدیدتر کند. به عنوان مثال، اگر یک کپسول پودر خشک یا کپسول آتش نشانی CO2 در نزدیکی مایع قابل اشتعال یا گاز قابل اشتعال منفجر شود، ممکن است شعله را مشتعل یا تشدید نماید. اگر یک کپسول آتش نشانی پایه آب یا پایه فوم در نزدیکی آتش سوزی ناشی از جریان الکتریکی منفجر شود، ممکن است انفجار آن جرقه یا اتصال کوتاه ایجاد کند که می تواند مواد سوختی بیشتری را شعله ور نماید.
در این خصوص توصیه می شود از مقاله ” آتش سوزی الکتریکی ” از طریق کلیک بر روی دکمه زیر بازدید و مطالعه بفرمایید .
چگونه می توان از انفجار کپسول آتش نشانی جلوگیری کرد؟
با رعایت نکات ساده می توانید از انفجار کپسول آتش نشانی جلوگیری نمایید :
کپسول های آتش نشانی را در جای خشک و خنک و دور از منابع گرما و خطرات احتمالی ( سقوط کپسول ، ضربه های محکم و … ) که منجر به آسیب به آن می شود نگهداری نمایید. از براکت های نصب و استند های نصب مناسب برای محکم کردن آنها بر روی دیوار یا کف استفاده کنید . همچنین از نگهداری آنها در نور مستقیم خورشید، نزدیک منابع گرما یا در دمای شدید خودداری نمایید.
حداقل یک بار در ماه کپسول های آتش نشانی را چک و بررسی نمایید. گیج فشار، برچسب بازرسی، وضعیت خارجی و تاریخ انقضای کپسول آتش نشانی را بررسی کنید. اگر کپسول آتش نشانی کم فشار است، آسیب دیده است ، برچسبی های آن از بین رفته است و قابل مشاهده نمی باشد یا بیش از 10 سال از عمر آن گذشته است، در اولین فرصت آن را تعویض یا شارژ نمایید.
از کپسول های آتش نشانی فقط در کلاس آتش سوزی ( حریق ) متناسب با آن استفاده نمایید. در آتش سوزی های الکتریکی یا ناشی از مواد اشتعال فلزی از کپسول آتش نشانی آب یا فوم استفاده نکنید. از کپسول پودر خشک یا کپسول های آتش نشانی CO2 در آتش روغن های پخت و پز استفاده نکنید. از کپسول آتش نشانی های شیمیایی مرطوب در هیچ نوع آتش سوزی به جز آتش سوزی ناشی از روغن های پخت و پز استفاده نکنید./
توصیه می شود در این خصوص از مقاله ” کپسول آتش نشانی و انتخاب مدل صحیح آن ” از طریق کلیک بر روی دکمه زیر بازدید و مطالعه بفرمایید.
به یاد داشته باشید در حریق های بزرگ یا آتش سوزی هایی که احتمال گسترده شدن آتش وجود دارد قبل یا بعد از استفاده از کپسول آتش نشانی ( در اولین فرصت ) با شماره 125 ( شماره سازمان آتش نشانی کشور ) تماس بگیرید و سعی نکنید خودتان با آتش بزرگ یا در حال گسترش مبارزه کنید. مبارزه با حریق و آتش سوزی های بزرگ نیازمند تجهیزات اطفای حریق تخصصی و دانش تخصصی اطفای حریق می باشد لذا بهترین راه این است که منطقه را برای رسیدن امداد سریعتر نیروهای آتش نشانی تخلیه نمایید ( بررسی نمایید تا شخص دیگری در آتش سوزی گیر نکرده باشد ؛ در صورتی که شرایط مناسب فیزیکی و بدنی مناسبی را دارید به یاری نیروهایی بروید که توان خروج از حریق را ندارند و آن ها را از محل حادثه خارج نمایید.) و منتظر کمک های حرفه ای آتش نشانان باشید.
توصیه می شود در این خصوص از مقاله ” ایمنی در برابر آتش سوزی ” از طریق کلیک بر روی دکمه زیر بازدید و مطالعه بفرمایید.
کپسول های آتش نشانی وسایل ایمنی ضروری می باشند که می توانند به جلوگیری از گسترش آتش و نجات جان و مال افراد کمک کنند ( به خصوص در ثانیه های اولیه حریق که آتش سوزی کوچک می باشد.) اما استفاده از آن ها محدودیت ها و خطراتی نیز دارند. بنابراین، مهم است که بدانیم چگونه از انفجار کپسول آتش نشانی جلوگیری کنیم و در مواقع اضطراری چگونه عمل کنیم. مجددا به یاد داشته باشید، اولویت شماره 1 و اول در صورت بروز آتش سوزی این است که با حفظ خونسردی از محل حریق خارج شوید.
توصیه می شود در صورتی که قصد تجهیز پروژه و محل زندگی و محل کسب و کار خود با کپسول آتش نشانی را دارید و در این خصوص به دانش فنی تخصصی اطفای حریق تسلط کافی را ندارید از طریق کلیک بر روی دکمه ” تماس و دریافت مشاوره رایگان ” کلیک نمایید و با کارشناسان آدر توان نامی ، تماس تلفنی مستقیم برقرار نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید .
لازم به ذکر می باشد تمامی محصولات تولیدی آدر توان نامی همراه با ضمانت 1 ساله به همراه کد قابل استعلام از سایت و 10 سال خدمات پس از فروش خدمت کارفرمایان محترم تقدیم می گردد تا از عملکرد بهینه و صحیح تجهیزات در زمان لازم اطمینان حاصل نمایید.