سیستم اطفاء حریق اتوماتیک
سیستم های اسپرینکلر یا آبپاش ها تنها یکی از انواع سیستم های اطفاء حریق هستند و در بسیاری از موارد آتش سوزی ، مناسب وکارآمد می باشند. اما، اگر اموال و تجهیزات شما در معرض آسیب ناشی از آب باشد و آب باعث خرابی در تجهیزات و اموال ارزشمند شود ، چه باید کرد؟ به طور مثال به تجهیزات کامپیوتری گران قیمت در یک مرکز داده ( دیتاسنتر ) ، نقاشی های گرانبها ( در یک موزه ) و آثار ارزشمند هنری بیاندیشیم.
به منظور ارائه بهترین محافظت از اموال و تجهیزات خود، مهم است که تفاوت بین اسپرینکلرهای آتش نشانی و سایر سیستم های اطفاء حریق را بدانید.
در ادامه نوشته با آدر توان نامی تولید کننده جعبه آتش نشانی در تهران همراه باشید تا بررسی کنیم که چه تفاوت هایی بین آب پاش ها ( اسپرینکلر ها ) و سایر سیستم های اطفاء حریق وجود دارد، سیستم های مختلف اطفاء حریق چگونه فعال می شوند و کدام سیستم برای نیازهای شما مناسب تر می باشد؟
تفاوت بین سیستم های آب پاش و سایر سیستم های اطفاء حریق چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست، سیستم های آبپاش یا اسپرینکلر با رهاسازی آب، هنگامی که سیستم وجود آتش یا دود یا حرارت را تشخیص دهد، آتش را خاموش می کند.
سیستم های آب پاش به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:
آبپاش های لوله مرطوب
سیستم های آبپاش لوله مرطوب از لوله هایی استفاده می کنند که دائماً با آب تحت فشار پر می باشند. از آنجایی که آب همیشه در لوله ها وجود دارد، این سیستم ها سریعتر از سیستم های آبپاش لوله خشک قادر به تخلیه هستند.
آبپاش لوله خشک
این سیستم های آبپاش دارای لوله هایی هستند که تنها زمانی که سیستم فعال می شود با آب پر می شود. سیستمهای آبپاش لوله خشک برای محیط هایی که ممکن است آب درون لوله ها یخ بزند، برای مثال در انبارهایی که در آب و هوای سرد قرار دارند، مناسبتر هستند.
آب در خاموش کردن آتش بسیار موثر است و همچنین ارزان است و در دسترس می باشد به همین دلیل استفاده از آب برای اطفای حریق نسبت به سایر تجهیزات اطفا رایج تر است .
با این حال، همیشه نمی توان از آب برای خاموش کردن آتش استفاده کرد. سایر سیستم های اطفاء حریق متناسب با نیاز پروژه باید در نظر گرفته شوند، در ادامه باهم این سیستم ها را بررسی می کنیم :
چه سیستم های اطفاء حریق دیگری به جز آب موجود است؟
علاوه بر آبپاش های آب، سیستم های اطفاء حریق دیگری نیز وجود دارد، مانند:
سیستم های مه پاش آب
سیستم های مه پاش آب با فشار زیاد آب به منظور ایجاد قطرات ریز در سطح وسیع کار می کنند. به دلیل سطح بزرگ پوشش دهی با قطرات آب، قطرات در تماس با آتش به سرعت تبخیر می شوند و به بخار تبدیل می شوند. با تبخیر شدن آنها به بخار، قطرات گرمای لازم برای حفظ آتش را جذب خود می کنند.
در مقایسه با سیستم های آب پاش، سیستم های مه پاش به میزان قابل توجهی آسیب کمتری به اموال و تجهیزات وارد میکنند.
سیستم های شیمیایی مرطوب ( سیستم اطفاء حریق فوم )
سیستم های شیمیایی مرطوب شامل سیستم های اطفاء حریق فوم می باشد .
سیستم های اطفاء حریق فوم به جهت پوشش دهی فضاهای بزرگ، آب و یک عامل کف کننده را مخلوط می کنند. مخلوط کف ، سوخت و اکسیژن مورد نیاز برای ادامه آتش سوزی را خفه می کند، در حالی که آب گرمای ناشی از حریق را خنک می کند. سیستم های اطفاء حریق فوم کارایی بالایی دارند و قادرند آتش را در چند ثانیه خاموش کنند.
سیستم های اطفاء حریق فوم برای مکان هایی مانند ساختمان های پر از مایعات قابل احتراق یا جایگاه های سوخت و … ایده آل هستند. زیرا این سیستم ها علاوه بر اطفای حریق، از شعله ور شدن مجدد آتش نیز جلوگیری می کنند.
سیستم های اطفاء حریق فوم در مقایسه با سایر سیستم های اطفاء حریق غیر مبتنی بر آب مقرون به صرفه تر می باشند.
سیستم های عامل پاک
سیستم های عامل پاک از گازهای بی اثر برای خاموش کردن آتش استفاده می کنند و برای محافظت از اموال و تجهیزات با ارزش و حساس بهترین انتخاب می باشند.
مواد شیمیایی مورد استفاده در سیستمهای عامل پاک از نظر الکتریکی نارسانا هستند، که آنها را برای مکانهایی مانند مراکز داده ( دیتا سنتر ها ) ، اتاقهای سرور و موزههای هنرهای زیبا ایدهآل میکند.
سیستم های عامل پاک برخلاف سایر سیستم های اطفاء حریق، بعد از استفاده هیچ اثری از خود باقی نمی گذارند که نیاز به تمیز کردن داشته باشد. دلیل آن این است که سیستمهای عامل پاک از گازهای بیاثر مانند نیتروژن، آرگون و دیاکسید کربن ( سیستمهای CO2) استفاده میکنند تا از اکسیژن و گرمای لازم برای ادامه آتش سوزی جلوگیری شود. تأثیر اصلی در نحوه خاموش کردن منبع احتراق توسط عوامل تمیز از طریق حذف منبع گرما با کاهش دمای شعله است. این امر با کاهش دما و کاهش تولید بخار سوخت، سرعت انتشار گرما را کاهش می دهد.
سیستم های اطفای عامل پاک ، به سرعت در آتش سوزی فعال می شوند و عمل می کنند که همین امر می تواند آتش را در فضاهای محدود اطفاء نماید و از تخریب بیشتر ناشی از آتش سوزی جلوگیری نمایند. سیستم های اطفاء حریق آدر توان نامی بیشترین سرعت العمل در مواجه با آتش سوزی را دارند که با عملکرد بسیار سریع خود در مراحل اولیه آتش سوزی ، حریق را اطفاء می کنند .
سیستم های مختلف چگونه راه اندازی می شوند؟
سیستم های اسپرینکلر آتش نشانی سنتی با افزایش هوای گرم تولید شده توسط آتش سوزی فعال می شوند. داخل هر سر آبپاش یک حباب شیشه ای پر از مایع حساس به گرما و حرارت وجود دارد که در تماس با گرما منبسط می شود. هنگامی که مایع بین 135 تا 165 درجه فارنهایت گرم شود ، مایع شروع به انبساط می کند و در نهایت لامپ شیشه ای را خرد می کند. هنگامی که لامپ شیشه ای شکسته می شود، سری آبپاش فعال می شود.
برخی از سیستمهای اطفاء حریق پیچیده تر و حرفه ای تر از سنسور های حرارتی الکترونیکی برای فعال کردن سیستم عمل میکنند. سنسور های حرارتی به طور استراتژیک ( به شکلی که تمامی قسمت های محیط را پوشش بدهند ) در اطراف محیط قرار می گیرند. هنگامی که گرما توسط سنسورها تشخیص داده می شود، سیستم اطفاء حریق فعال می شود حال برخی از سیستم های اطفاء حریق به روز می توانند با بررسی دما و دوربین های حرارت سنج یا برنامه های تشخیص آتش توسط دوربین ها، قبل از شروع آتش یا گسترش آن فعال شوند که از بسیاری از خسارات ناشی از حریق به علت سریع فعال شدن سیستم جلوگیری می شود .
البته تمامی سیستم های اطفاء حریق دارای مکانیزم رهاسازی دستی هستند. در صورتی که سیستم به طور خودکار فعال نشود، سیستم را می توان به صورت دستی با کشیدن یک سوئیچ یا فشار دادن یک دکمه فعال نمود.
توصیه می شود جهت اطلاعات بیشتر در این خصوص از مقاله ” سیستم های اطفای حریق اتوماتیک ” از طریق کلیک بر روی دکمه های زیر بازدید بفرمایید.
به یاد داشته باشیم هر نوعی از حریق بسته به کسب و کارهای متفاوت نیازمند تجهیزات اطفای حریق خاص خود می باشد به طور مثال در نظر بگیرید آتش سوزی در یک انبار پارچه اتفاق افتاده باشد در این صورت چون ماده سوختنی از جنس پارچه می باشد نوع و کلاس حریق از کلاس حریق A می باشد که می توان با آب آن را اطفاء نمود حال اگر همین حریق در محیط آشپزخانه به علت روغن های پخت و پز درون آشپزخانه شروع شود ، کلاس حریق از نوع B می باشد و باید با کپسول آتش نشانی کلاس B اطفاء گردد و در صورت استفاده از آب موجب گسترش آتش سوزی می گردد . لذا اگر قصد تجهیز پروژه یا محل کسب و کار یا محل زندگی خود را با تجهیزات آتش نشانی دارید و در این خصوص به دانش فنی ایمنی در برابر آتش سوزی مسلط نمی باشید می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه ” تماس و دریافت مشاوره رایگان ” با کارشناسان حرفه ای آدر توان نامی ارتباط تلفنی مستقیم گرفته و مشاوره رایگان دریافت نمایید .
همچنین لازم به ذکر می باشد آدر توان نامی تولید کننده جعبه آتش نشانی در تهران ، به علت اعتماد به کیفیت بالای محصولات تولیدی خود ؛ تمامی محصولات تولیدی را با 1 سال ضمانت و گارانتی و کد گارانتی قابل استعلام از سایت و همچنین 10 سال خدمات پس از فروش به کارفرمایان محترم ارائه می کند تا کارفرما از کارکردن بهینه و مفید محصولات در مواقع لزوم و اضطراری آسوده خاطر باشد .