
شغل آتش نشانی و سلامت روان : رسیدگی به خطرات سلامت روان
آتش نشانان فرشتگان نجاتی که برای نجات جان و مال انسان ها در برابر آتش سوزی ، از جان خود می گذرند و شجاعانه وارد آتش سوزی ها می شوند تا آن را اطفاء نمایند . در حالیکه بسیاری از افراد تنها خطر این شغل شریف را سوختن در آتش می دانند ، اما این فرشتگان نجات هر روزه جان و سلامتی خود را در معرض خطر می دهند تا از بقیه محافظت نمایند . در همین حال درگیر خطراتی برای سلامتی خود می باشند که به پاس قدر دانی از زحمات این فرشتگان زمینی ، 3 قسمت مقاله را در سایت آدر توان نامی آماده کرده ایم که قسمت اول آن مقاله ” خطرات شغل آتش نشانی ” می باشد و دومین قسمت آن همین مقاله ” شغل آتش نشانی و سلامت روان ” می باشد که در آن به مشکلات سلامتی و آسیب های روانی ناشی از فعالیت سنگین شغل آتش نشانی می پردازیم و در آینده نزدیک قسمت سوم آن یعنی مقاله “درک حوادث و تلفات در خدمات آتش نشانی” را خدمت شما همراهان گرامی آدر توان نامی تولید کننده جعبه آتش نشانی و تولید کننده تجهیزات آتش نشانی تقدیم خواهیم کرد . در ادامه نوشته با ما همراه باشید تا آسیب های روانی ناشی از شغل آتش نشانی را بررسی نماییم .
حفاظت از آتش نشانان: رسیدگی به خطرات سلامت روان
آتش نشانی حرفه و شغلی است که برای فعالیت در آن شجاعت بسیار زیادی را می طلبد، اما آسیب قابل توجهی بر سلامت روان آتش نشانان باقی می گذارد.
چالش های سلامت روانی که آتش نشان ها با آن مواجه هستند اغلب از ماهیت کار آنها ناشی می شود. چرا که آتش نشانان اغلب در معرض حوادث آسیب زا ، مانند شاهد تلفات جانی، واکنش افراد به آتش سوزی های ویرانگر و کار در محیط های پر استرس و همیشه آماده باش برای موقعیت های خطرناک و … می باشند.
چالش های سلامت روان در آتش نشانی
مطالعهای که توسط «مطالعه سلامت ملی آتشنشانی» با همکاری مؤسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی (NIOSH) و دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو منتشر شد، نشان داد که احتمال ابتلای آتشنشانان به PTSD بسیار ( اختلال استرس پس از سانحه یا اضطراب پس از حادثه ) ( PostTraumatic Stress Disorder ) بسیار بیشتر از جمعیت عمومی و افراد عادی می باشند.


عوامل کلیدی که در این امر بیشترین تاثیر را دارند :
قرار گرفتن در معرض تروما : مواجهه منظم و به طور دائم با موقعیت های تهدید کننده زندگی و از دست دادن زندگی می تواند منجر به استرس روانی در طولانی مدت شود.
استرس مزمن : ماهیت غیرقابل پیش بینی و پر فشار شغل آتش نشانی اغلب منجر به استرس مزمن در آتش نشانان می شود که ممکن است به اضطراب و افسردگی منجر گردد.
اختلال در خواب : شیفت های طولانی و ساعات نامنظم خواب ، می تواند الگوهای خواب را مختل کند که به مرور زمان مشکلات سلامت روان را تشدید می کند.
این مطالعه نشان می دهد که تقریباً 20-25٪ از آتش نشانان علائم PTSD ( اختلال استرس پس از سانحه یا اضطراب پس از حادثه ) را تجربه می کنند که به طور قابل توجهی بالاتر از میزان عمومی ( افراد عادی در جامعه ) یعنی 8٪ است.
“آتش نشان ها اغلب اولین افرادی می باشند که به بحران ها پاسخ می دهند و با آن ها دست و پنجه نرم می کنند . دكتر لورا بنت، روانشناس متخصص در بهداشت روانی اولين پاسخگو، مي گويد: «هيچ وقت نبايد زيان عاطفي و روانی كار آنها را دست كم گرفت.
چالش های سلامت روانی خاص جنسیت :
آتش نشانان زن و مرد هر دو با چالش های سلامت روانی روبرو هستند، اما تحقیقات نشان می دهد که زنان آتش نشان ممکن است با فشارهای منحصر به فردی روبرو شوند.
طی یک نظرسنجی توسط شبکه حمایت از زنان آتش نشان در سطح بین المللی نشان داد که بسیاری از آتش نشانان زن به دلیل تبعیض در محل کار و کمبود اهمیت به سلامتی روانی مناسب، میزان اضطراب و فرسودگی شغلی بیشتری را تجربه می کنند.
زنان در خدمات آتش نشانی اغلب با استرس های اضافی مانند سوگیری جنسیتی و نیاز به تعادل بین مسئولیت های خانوادگی و شغلی با تغییرات سختی مواجه می شوند که این عوامل می تواند آسیب پذیری آنها را در برابر شرایط سلامت روان افزایش دهد.
راهبردهای کاهش خطرات سلامت روان در شغل آتش نشانی :
با وجود چالش های بسیار در این شغل شریف ، اقدامات پیشگیرانه ای وجود دارد که آتش نشانان و ادارات آتش نشانی می توانند برای رفع نگرانی های مربوط به سلامت روان انجام دهند. این موارد عبارتند از :
ایجاد تیم پشتیبانی و به اشتراک گذاری : ایجاد تیم های پشتیبانی به آتش نشانان اجازه می دهد تا تجربیات خود را با آن ها به اشتراک بگذارند و حمایت روحی و روانی را در یک محیط محرمانه دریافت کنند.
آموزش سلامت روان : ارائه آموزش در مورد شناخت علائم سلامت روان و دسترسی به منابع اطلاعات در این خصوص می تواند به آتش نشانان کمک کند تا مسائل روحی و روانی که برای آن ها در چالش های شغل آتش نشانی رخ می دهد را زودتر برطرف کنند.
خدمات مشاوره حرفه ای : دسترسی به مشاورین و روانشاناسان دارای مجوز که فشارهای منحصر به فرد شغل آتش نشانی را درک می کنند ضروری است. بسیاری از ادارات آتش نشانی در سرتاسر جهان در حال حاضر روان شناسان و مشاورین متخصص را در برنامه های سلامت کارکنان خود قرار می دهند.
ذهن آگاهی و مدیریت استرس : تکنیک هایی مانند تمرکز حواس، مدیتیشن و تمرینات کاهش استرس می تواند به آتش نشانان کمک کند تا با فشارهای روانی روزانه مقابله کنند.
دکتر بنت خاطرنشان می کند: ایجاد فرهنگی که در آن جستجو و تحقیق و حمایت از سلامت روان تشویق شود، نه تمسخر ، برای رفاه آتش نشانان بسیار مهم و ضروری می باشد.
اهمیت اجرای سیاست های محافظت از سلامت روان
تغییرات اجرای سیاست های محافظت از سلامت روان می تواند نقش مهمی در بهبود نتایج سلامت روان برای آتش نشانان ایفا کند. سازمان های آتش نشانی باید با اجرای برنامه ها و سیستم های حمایتی جامع ؛ سلامت روان آتش نشانان را در اولویت قرار دهند. توصیه های کلیدی در این خصوص عبارتند از :
ارزیابی و بررسی اجباری سلامت روان : ارزیابی ها و بررسی های سلامت روانشناختی به صورت اجباری و منظم می تواند به شناسایی زودهنگام مشکلات و کمک های به موقع کمک کند.


تیمهای مشاوره در بحران : این تیم ها می توانند به آتش نشانانی که پس از یک حادثه بزرگ با استرس حاد یا تروما برخورد میکنند، مشاوره و پشتیبانی فوری ارائه دهند.
شیفت استراحت : تنظیم شیفت برای استراحت و ریکاوری بهتر میتواند به میزان قابل توجهی آسیب های روانی شغل آتش نشانی را کاهش دهد.
افزایش آگاهی و حمایت از تغییر
افزایش آگاهی در مورد چالش های سلامت روان در آتش نشانی برای ایجاد تغییرات در جهت بهبود وضعیت سلامت روان آتش نشانان ضروری است. پایگاه های آتش نشانی باید با یکدیگر همکاری کنند تا آتش نشانان را در مورد منابع موجود در خصوص سلامت روانی آموزش دهند و محیطی را در جهت حمایت عاطفی و روانی از آن ها بوجود آورند. علاوه بر این، تحقیقات مداوم در خصوص بهبود سلامت روان آتش نشانان حیاتی می باشد.
دیدگاهی جدید در مورد رفاه آتش نشانان
معمولاً از آتش نشانان انتظار می رود که در مواجهه با خطر شکست ناپذیر باشند، اما بسیار مهم است که فشارهای روحی و روانی کار آنها نیز به دیگران شناخته شود. سلامت روان نباید تنها به عنوان یک نگرانی ثانویه باشد، بلکه بخشی جدایی ناپذیر از ایمنی در شغل آتش نشانی می باشد.
تنها زمانی که به طور کامل رفتار و تاثیرات روانی در شغل آتش نشانی را بشناسیم، می توانیم تغییرات سیستمی لازم را برای محافظت از کسانی که از ما محافظت می کنند، شروع کنیم.
ما در آدر توان نامی تولید کننده تجهیزات آتش نشانی با بیش از 20 سال سابقه ؛ فداکاری و از خودگذشتی آتش نشانان بسیاری را مشاهده کرده ایم ، واضح است که کار آنها به چیزی بیش از تنها یک قدرت بدنی خوب نیاز دارد ، در واقع با آسیب های که در این شغل به این فرشتگان نجات وارد می شود تنها محدود به آسیب های فیزیکی و جسمی نمی باشد. جدای از آن، بار سلامت روانی که آنها به دوش میکشند اغلب از دید بقیه افراد بیتوجه میماند.
هدف این مقاله پرورش فرهنگ سلامت روان در شغل شریف آتش نشانی می باشد ، چرا که ماهم باید مطمئن شویم تا کسانی که به جوامع ما با از خودگذشتگی از جان خود ، در جهت حفظ جان و مال افراد خدمات می دهند ابزارهای احساسی مورد نیاز برای مقابله با چالش های خود را دارند. آتش نشانان هرگز نباید بین سلامت روان خود و وظیفه خود برای محافظت از دیگران یکی را انتخاب کنند.