چک لیست ایمنی در برابر آتش سوزی
آتشسوزیها معمولا به صورت ناگهانی در زمانی که کسی انتظار آن را ندارد شروع می شوند، بنابراین مهم است که از قبل وقوع حریق آمادگی روبرو شدن با آن را داشته باشیم تا از آسیب های مالی و جانی ناشی از آتش سوزی جلوگیری گردد. در این مقاله چند مورد ضروری ایمنی در برابر آتش سوزی ( اعلام حریق ، چراغ های اضطراری ، جعبه آتش نشانی و … ) را تحت عنوان چک لیست ایمنی در برابر آتش سوزی برای کمک به محافظت ساختمان، حفظ جان و دارایی ساکنان در صورت آتش سوزی برای شما همراهان گرامی آدر توان نامی قرار داده ایم.
1 _ اعلام حریق :
سامانه اعلام حریق اولین خط دفاعی در برابر آتش و گسترش آن است. تجهیزات اعلام حریق به سرعت همه افراد حاضر در ساختمان را در مورد وضعیت اضطراری مطلع می کند و به افراد ساکن در محل اجازه می دهد تا بتوانند به محل امن فرار کنند. مهم است که سیستم اعلام حریق شما حداقل سالی یک بار به صورت کامل بازبینی و سرویس شود تا در صورت خرابی احتمالی مورد آن رفع گردد . در صورتی که از وضعیت سلامتی سیستم اعلام حریق خود اطمینان دارید تعویض سالیانه باتری را حتما انجام دهید . همچنین مهم است که به طور منظم سیستم اعلام حریق خود را آزمایش کنید و مانور های آتش نشانی را انجام دهید تا مطمئن شوید که همه افراد از طرح تخلیه مطلع می باشند.
2 _ چراغ های اضطراری و علائم خروج :
در هنگام آتشسوزی، چراغهای اضطراری و علائم خروج به جهت راهنمایی ساکنین برای پیدا کردن راه خروجی ضروری می باشد . بدین علت که در مواقع آتش سوزی دود ناشی از حریق جلوی دید افراد حاضر در محل را می گیرد ، حتی ساختمان های محل سکونت که افراد شناخت کافی از آن دارند نیز می تواند برای پیمایش در مواقع اضطراری، به خصوص در شرایط تاریک و دود، گیج کننده باشد! توصیه می شود هر ماه یک آزمایش روشنایی چراغ ها و علائم ( لامپ دار ) را تا 30 دقیقه ای تست نمایید و همچنین یک بار در سال یک آزمایش 90 دقیقه ای جهت اطمینان از روشن شدن و نیم سوز نشدن چراغ ها و لامپ ها انجام دهید. در اکثر مدلهای امروزی ، معمولاً یک دکمه «تست» ساده وجود دارد که میتوانید آن را فشار دهید تا مطمئن شوید چراغها و علائم شما قابلیت آماده به کار بودن را دارند .
3 _ کپسول های آتش نشانی :
کپسول های آتش نشانی این امکان را برای افراد حاضر در محل حریق فراهم می کنند تا آتش های کوچک را خاموش کنند و از گسترش آتش به آتش های بزرگتر جلوگیری کنند. کپسول های آتش نشانی نباید از هم فاصله زیادی ( بیش از 20 متر ) داشته باشند و نوع کپسول آتش نشانی باید با خطرات احتمالی اطراف آن مطابقت داشته باشد. همچنین کپسول های آتش نشانی شما باید ماهانه توسط مدیر ساختمان و سالانه توسط یک بازرس آموزش دیده سازمان آتش نشانی کشور بازرسی شوند. به یاد داشته باشیم کپسول های آتش نشانی و دیگر تجهیزات آتش نشانی تنها در زمانی کارآمد خواهند بود تا افراد و ساکنین نحوه استفاده از آن را به خوبی بلد باشند ، پس زمانی را برای آموزش افراد و ساکنین در نظر بگیرید .
4 _ جعبه آتش نشانی :
بسیاری از تجهیزات آتش نشانی نظیر کپسول های آتش نشانی ، شیلنگ های آتش نشانی و … که در زمان حریق کارآمد می باشند در صورتی که در مکانی مناسب قرار نداشته باشند ، می توانند تحت تاثیر عوامل محیطی کارآمدی خود را از دست بدهند . جعبه آتش نشانی علاوه بر اینکه با قرار گرفتن شیلنگ های آتش نشانی درونشان و وصل بودن آن ها به شیر آب از درون جعبه از تجهیزات اصلی اطفای حریق به حساب می آید ، وظیفه محافظت از دیگر تجهیزات آتش نشانی را هم به خوبی انجام می دهد . به خصوص در پروژه هایی که در محیطی باز و بدون سقف می باشند جعبه آتش نشانی وظیفه ای حیاتی در کارآمدی عملکرد تجهیزات و محافظت از آن ها ایفا می کند . توصیه می شود در این خصوص از مقاله ” جعبه آتش نشانی و اهمیت آن ” از طریق کلیک بر روی لینک زیر مطالعه بفرمایید.
5 _ درب های ضد حریق :
درب های ضد حریق از موادی ساخته می شوند که به منظور جلوگیری از گسترش آتش و سوختن در آتش طراحی شده اند. درب های ضد حریق می توانند به حداقل رساندن آسیب در صورت آتش سوزی کمک کنند. درهای دارای درجه حریق باید سالانه توسط یک بازرس واجد شرایط بازرسی شوند .
6 _ سیستم های اسپرینکلر :
برخی از ساختمان های تجاری ممکن است از سیستم آبپاش ( آب فشان ، اسپرینکلر ) برای مهار و خاموش کردن آتش استفاده کنند. سیستم های اسپرینکلر به گرما واکنش نشان می دهند و اطمینان از وضعیت آماده به کار بودن آن ها بسیار مهم می باشد ، زیرا علاوه بر اینکه می توانند آتش سوزی های کوچک را خاموش کنند در آتش سوزی های بزرگ نیز مانع از گسترش آتش می شوند و تا رسیدن نیروهای آتش نشانی وضعیت حریق را کنرتل می کنند. شیرهای کنترل اسپرینکلر باید ماهانه چک شوند و کل سیستم اسپرینکلر نیز باید سالانه توسط یک متخصص آموزش دیده سازمان آتش نشانی کشور چک شود. به ویژه مهم است که مطمئن شوید هیچ چیزی آنقدر به سرهای آبپاش نزدیک نیست که مانع از جریان آب شود. لوله ها نیز باید هر چند سال یکبار بسته به سازنده بازرسی شوند. برای کارآمد بودن سیستم اسپرینکلر علاوه بر وضعیت سلامتی سیستم آن حتما باید مراقب باشید تا هیچ چیزی به سرهای آبپاش اسپرینکلر نزدیک نباشد تا مانع از جاری شدن جریان آب توسط اسپرینکلر ( سیستم آبپاش ) نگردد .
توصیه می شود جهت آشنایی بیشتر با اسپرینکلر ها از مقاله ” اسپرینکلر چیست ” از طریق کلیک بر روی لینک زیر بازدید و مطالعه بفرمایید.
7 _ در را ببندید :
بستن درها می تواند به کنترل گسترش آتش و جریان دود ناشی از حریق در داخل ساختمان کمک بزرگی کند و به ساکنان زمان ارزشمندی برای تخلیه و کمک به حفظ جان و اموال ساکنین بدهد. حتی اگر درب دارای درجه آتش سوزی نباشد ( درب های معمولی ) ، عمل ساده بستن آن می تواند به مسدود کردن و مهار آتش، دود، گرما و دی اکسید کربن به مناطق خاصی کمک کند. این کار از گسترش آزادانه آتش بسیار کمک می کند .
در صورتی که قصد تجهیز پروژه خود با تجهیزات آتش نشانی را دارید و در این خصوص دانش فنی و تخصصی ندارید تنها کافیست از طریق کلیک بر روی دکمه ” تماس و دریافت مشاوره رایگان ” کلیک بفرمایید تا به صورت مستقیم با کارشناسان آدر توان نامی تماس تلفنی برقرار نمایید و ” مشاوره رایگان ” دریافت نمایید .