آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )

آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )

آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) چیست؟
آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) آتشی است که از منابع یا سیستم های الکتریکی ناشی می شود. این آتش سوزی اغلب ناشی از گرمای بیش از حد سیستم های الکتریکی ، عملکرد نادرست یا آسیب دیده قطعات الکتریکی، تجهیزات یا سیم کشی رخ می دهد. آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )  می‌تواند ایمنی مکان‌های مسکونی، تجاری و صنعتی را به خطر بیاندازد، زیرا پتانسیل آن برای گسترش سریع و ایجاد خسارات گسترده به جان و اموال است. بهترین کپسول آتش نشانی مناسب برای اطفای حریق های الکتریکی کپسول آتش نشانی co2 می باشد.

فکت : آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) حدود 25 تا 30 درصد از آتش‌سوزی‌ها را در اتحادیه اروپا تشکیل می‌دهد که بیش از 1200 کشته و 10 میلیارد یورو خسارت مالی به بار آورده است!

علل شایع آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )

آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) می‌تواند فاجعه ‌بار باشد و خسارت‌های قابل‌ توجهی را ایجاد کند و جان و اموال افراد حاضر در سانحه را تهدید کند. درک عوامل موثر در بروز این آتش سوزی ها به جهت اجرای اقدامات پیشگیرانه از آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) موثر و حیاتی می باشد.

بنابراین، در وهله اول باید ببینم چه عاملی باعث آتش سوزی الکتریکی می شود؟ برخی از عوامل شایع در آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) :

سیم کشی آسیب دیده –  سیم های برق ممکن است به مرور زمان فرسوده یا شل شوند. زمانی هم که این اتفاق رخ بدهد ، سیم‌کشی‌ها می‌توانند بیش از حد گرم شوند و به آرامی در یک دوره طولانی بسوزند.

خرابی وسایل – آتش سوزی می تواند ناشی از معیوب بودن تجهیزات الکتریکی یا نگهداری نامناسب آن ها رخ بدهد. به عنوان مثال می توان به سیم ها، لوازم آشپزخانه، بخاری برقی و سشوار و سایر دستگاه هایی اشاره کرد که مقدار قابل توجهی برق مصرف می کنند.

استفاده بیش از توان سیستم الکتریکی – وصل کردن دستگاه های زیاد به یک مدار باعث می شود مدار بیش از توان مجاز خود به کار گرفته شود که نتیجه آن گرم شدن بیش از حد مدار یا اتصالی الکتریکی در مدار می باشد که در ادامه آن آتش سوزی رخ می دهد . همچنین در برخی از موارد فعالیت بیش از ظرفیت مدار می تواند مقادیر زیادی گرما ایجاد کند و مواد قابل احتراق مجاور را مشتعل سازد.

سیم های اتصال و نوارهای برق ضعیف نصب شده اند – جایگزینی سیم کشی دائمی واصولی با سیم های اتصال که به صورت صحیحی نصب نشده اند یا اتصال چندین دستگاه به یک پریز برق می تواند باعث بار اضافه در مدار و ایجاد خطر آتش سوزی شود.

پریزها و کلیدهای معیوب – اتصالاتی که در جای خود محکم نباشند ، قطعات آسیب دیده، سیم های فرسوده با روکش از بین رفته و سیم کشی نادرست می تواند منجر به گرمای بیش از حد ظرفیت سیستم الکتریکی شود و منجر به آتش سوزی گردد.

وسایل روشنایی معیوب – لامپ ها و سایر وسایل روشنایی معیوب می توانند گرمای بیش از حد از خود ساطع نمایند که در نهایت همین امر می تواند سبب شروع آتش سوزی شود. علاوه بر این، استفاده از لامپ هایی با توان بالا با ظرفیت برق شهری ، خطر آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) را افزایش می دهد.

نزدیکی به منابع گرما – اگر سیم‌ها یا ابزارهای الکتریکی معیوب در نزدیکی مواد قابل احتراق قرار گیرند، احتمال وقوع آتش‌سوزی وجود دارد.

سیستم های الکتریکی ناکارآمد – در برخی از موارد ، سیستم های الکتریکی می توانند باعث بوجود آمدن اتصال کوتاه، قوس الکتریکی و … شوند که متعاقباً می تواند منجر به آتش سوزی شود.

علائم هشدار دهنده

آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) خطرات جدی دارند، اما اگر با علائم وقوع آن ها آشنایی داشته باشید ، می‌توانید اثرات ناشی از آن را به حداقل برسانید. آشنایی با این علائم به شما امکان واکنش سریع در برابر حریق را می دهد که می تواند منجر به اطفای حریق در مراحل اولیه و نجات دادن جان افراد حاضر در محل گردد .

مهم است که مراقب باشید و در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فوراً اقدامات اولیه را انجام دهید :

بوی سوختگی : بوی مشخص ذوب پلاستیک، لاستیک یا سیم‌کشی نشانه رایج آتش‌سوزی الکتریکی است. اگر بوی غیرعادی یا مداوم بدون هیچ منبع ظاهری پیدا کردید، می تواند نشانه ای از یک مشکل الکتریکی باشد.

دود : وجود دود، چه به وضوح قابل مشاهده باشد یا ضعیف باشد ، یک زنگ هشدار واضح برای آتش سوزی است. اگر مشاهده کردید که از وسایل برقی، پریزها یا سیم کشی دود می آید، بسیار مهم است که فوراً برای جلوگیری از گسترش آتش اقدام کنید و جریان برق سیستم الکتریکی را در اولین حرکت قطع نمایید.

جرقه : جدای از دود، جرقه های قابل مشاهده از پریزها، کلیدها یا وسایل برقی می تواند نشانه آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) قریب الوقوع باشد.

پریزهای تغییر رنگ : علائم سوختگی یا تغییر رنگ ممکن است نشان دهد که پریزها یا کلیدها بیش از حد گرم می شوند که در نتیجه آن می تواند منجر وقوع آتش سوزی شوند . در صورت مشاهده این علائم سریعا مورد را به بقیه افراد در محل گزارش دهید .

سوسو زدن چراغ ها : سوسو زدن یا چمشک زدن مکرر چراغ ها، همراه با بوی سوختن، می تواند خطر آتش سوزی الکتریکی را نشان دهد. علت این امر می تواند از اتصالات شل، سیم کشی معیوب، یا مدارهای اضافه بار ناشی شود.

قطع کننده های مدار از کار افتاده اند : قطع کننده های مدار و فیوزها با افزایش جریان بیش از حد توان سیستم قطع می شوند که منجر به جلوگیری از آسیب به اجزای سیستم می گردد. اگر این اتفاق به طور مکرر و بدون تعمیر حضور قطع کننده های مدار در سیستم رخ دهد ، می تواند منجر به آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) گردد.

آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )
آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )

چگونه یک آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) را خاموش کنیم :

با توجه به ماهیت متمایز و خاص آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) در مقایسه با سایر انواع آتش سوزی ها ، آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) نیاز به یک برنامه تخصصی برای اطمینان از ایمنی اشخاص و مهار موثر این گونه از حریق را دارند. آموزش و تمرین های مداوم به جهت کنترل وضعیت این قبیل حریق ضروری است، اما در مواقع اضطراری اقدامات زیر را می توانید تا رسیدن نیروهای آتش نشانی انجام دهید :

فوراً به همه افراد اطراف حاضر در محل در مورد آتش سوزی هشدار دهید.
برای جلوگیری از تشدید آتش، منبع تغذیه را از برق بکشید یا کنتور و جریان اصلی برف را قطع کنید.
قبل از اقدام برای خاموش کردن آتش، از تجهیزات حفاظتی و ایمنی در برابر آتش ، که در دسترس می باشند استفاده کنید.
برای خاموش کردن آتش از آب استفاده نکنید، زیرا ممکن است شما را دچار برق گرفتگی کند و یا حتی موجب گستردگی آتش گردد .

با روش های زیر آتش را مهار کنید:

کپسول آتش نشانی – نوع خاصی از آن ها برای خاموش کردن آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) به کار می روند . توصیه می شود در این خصوص از مقاله ” کپسول آتش نشانی” از طریق کلیک بر روی دکمه زیر بازدید بفرمایید.

پتو غیر قابل اشتعال ( پتو آتش نشانی ) – برای خفه کردن و قطع جریان اکسیژن در حریق استفاده می شود
ماسه یا جوش شیرین – برای اطفای آتش سوزی های کوچک خانگی استفاده می شود
نکات ایمنی و پیشگیری از آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )

در نهایت ، ” پیشگیری ” ؛ کلیدی برای ایمن بودن از اثرات مخرب ناشی از آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) است. در ادامه 5 روش موثر برای جلوگیری از این آتش سوزی ها قبل از شروع آنها آورده شده است:

1 _ تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی را به طور منظم انجام دهید

تعمیر و نگهداری منظم تجهیزات الکتریکی برای شناسایی و رسیدگی به خطرات احتمالی آتش سوزی بسیار مهم می باشد. برای بررسی پریزهای معیوب، سیم های فرسوده یا سیستم های الکتریکی قدیمی، با بازرسی های معمول شروع نمایید. البته باید توجه داشت که این بررسی های تعمیر و نگهداری توسط یک برقکار ماهر انجام شود .

گذشته از این، همچنین مهم است که:

سیم های آسیب دیده، سیم های فرسوده یا پریزهای خراب را به سرعت تعویض کنید.
با توزیع و وصل کردن وسایل برقی در پریزهای متعدد از افزایش بیش از حد جریان الکتریکی در مدارها جلوگیری نمایید.
برای محافظت در برابر خطاهای الکتریکی، قطع کننده های مدار و سیم ارت ( سیم اتصال به زمین ) را نصب کنید.
یک چک لیست از تعمیر و نگهداری های انجام شده و در حال انجام از سیستم های الکتریکی و برق محل زندگی خود ایجاد کنید

2 _ شیوه های ایمن جلوگیری از آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) را به کار ببرید و ترویج نمایید :

انجام عادات الکتریکی ایمن به طور قابل توجهی خطر آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) را کاهش می دهد. هنگام انجام کارهای برقی به نکات زیر توجه کنید:

هرگز تعمیرات برقی خود را انجام ندهید مگر اینکه یک متخصص آموزش دیده باشید.
از کشیدن سیم های برق به زیر فرش، موکت یا مبلمان خودداری نمایید.
از سیم ها و کابل های آسیب دیده یا فرسوده استفاده نکنید.
هنگامی که از لوازم خانگی استفاده نمی کنید (به عنوان مثال، قبل از ترک محل یا رفتن به رختخواب) سه راهی های برق و دیگر تجهیزات الکترونیکی را از برق بکشید.

3 _ یک طرح اضطراری تهیه کنید :

برنامه ریزی برای واکنش سریع و سازماندهی شده به آتش سوزی های الکتریکی حیاتی است. قبل از هر اتفاقی، بهتر است پروتکل‌های تخلیه و برنامه‌های ایمنی آتش‌سوزی را تهیه کنید که همه باید در مواقع اضطراری از آنها پیروی کنند. این طرح ها باید:اه های تخلیه را برای همه سرنشینان ابلاغ کنید.

یک نقطه ملاقات در خارج از ساختمان تعیین کنید. :

به همه آموزش دهید که چگونه از کپسول های آتش نشانی برای آتش سوزی های الکتریکی استفاده کنند و چه زمانی منطقه را تخلیه کنند.

4 _ هشدار دود ( سنسور دود ) نصب کنید :

هشدارهای دود به تشخیص زودهنگام آتش سوزی کمک می کند تا به شما و سایر سرنشینان زمان کافی برای تخلیه از محل را بدهد. از قرارگیری سنسور ها در مکانی صحیح و رعایت فاصله صحیح از هم مطمئن شوید. همچنین برای اطمینان از عملکرد بهینه سنسور ها، این آلارم ها را هر ماه تست نمایید و حداقل سالی یک بار باتری های آن ها را تعویض کنید .

5 _ تجهیزات ایمنی آتش نشانی لازم را آماده کنید

برای اطفاء آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق ) ، تجهیزات ایمنی مناسب در برابر آتش ضروری است. با یادگیری در مورد کلاس های مختلف کپسول های آتش نشانی و کاربردهای مورد نظر آنها شروع کنید. سپس بررسی کنید که کدام نوع با نیازها و خطرات ملک یا محل کار شما مطابقت دارد.

توصیه می شود در این خصوص از مقاله ” کپسول آتش نشانی معایب و مزایای آن ” از طریق کلیک بر دکمه زیر بازدید و مطالعه بفرمایید .

هنگامی که کپسول های آتش نشانی مناسب را انتخاب کردید، آنها را در مکان هایی قرار دهید که افراد بتوانند در مواقع اضطراری به راحتی به آن ها دسترسی داشته باشند و در معرض دید همگان قرار داشته باشند. همچنین آموزش کارمندان و سرنشینان در مورد چگونگی استفاده موثر از این خاموش کننده ها بسیار مهم می باشد.

در صورت نیاز به تجهیز پروژه خود به تجهیزات آتش نشانی و ایمنی ، می توانید با کلیک بر روی دکمه ” تماس با کارشناسان ” تماس تلفنی مستقیم با کارشناسان آدر توان نامی تولید کننده جعبه آتش نشانی و تجهیزات آتش نشانی ، برقرار نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید . از مشاوره تا تجهیز در کنار شما هستیم ! همچنین لازم به ذکر می باشد که تمامی تولیدات آدر توان نامی با گارانتی 1 ساله قابل استعلام از سایت می باشند و همچنین دارای 10 سال از خدمات پس از فروش نیز می باشند .

آتش سوزی الکتریکی ( آتش سوزی ناشی از برق )