سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق و اجزای آن

سیستم های اعلام حریق و اجزای آن :

سیستم‌های اعلام حریق ، نگهبانان همیشه فعالی هستند که آماده اطلاع رسانی به افرادی که در محل وقوع حادثه و حریق حضور دارند و آتش نشانی که حافظ جان و مال افراد در مواجهه با شرایط اضطراری آتش‌سوزی می باشند . برای درک پیچیدگی‌های آنها ، بررسی اجزای اساسی که این محافظان ایمنی را تشکیل می‌دهند، ضروری می باشد. در این مقاله ، عملکرد داخلی یک سیستم اعلام حریق را معرفی خواهیم کرد ، که عناصر حیاتی را که در مجموع واکنش سریع و موثر در مواقع بحران ارائه می کنند، روشن می سازد.

پنل کنترل اعلام حریق (FACP): مرکز فرماندهی

در قلب هر سیستم اعلام حریق ، پنل کنترل اعلام حریق (FACP) قرار دارد که اغلب به آن واحد یا پنل یا مرکز کنترل می گویند. FACP را به عنوان مرکز فرماندهی در نظر بگیرید که کل سیستم اعلام حریق را تنظیم می کند. سیگنال‌هایی را از حسگر ها و سنسورها دریافت می‌کند و پاسخ‌های مناسبی مانند فعال کردن آلارم‌ها و هشدار به خدمات اضطراری را آغاز می‌کند. این امر یک رابط بصری و شنیداری برای نظارت و کنترل سیستم فراهم می کند و به اپراتورها امکان می دهد وضعیت حسگر ها و مناطق مختلف پروژه را ارزیابی کنند.

حسگرهای دود : پیشگامان هشدار اولیه

حسگرهای دود، جنگجویان خط مقدم در تشخیص آتش و حریق هستند. این دستگاه‌ها برای احساس وجود ذرات دود طراحی شده‌اند که نشان‌دهنده احتمال شروع آتش‌سوزی است. انواع مختلفی از حسگرها دود وجود دارد، از جمله حسگرها یونیزاسیون حساس به آتش سوزی سریع و حسگرها فوتوالکتریک که در تشخیص آتش سوزی دقت بالایی دارند. محل قرارگیری استراتژیک حسگرهای دود در مناطق کلیدی امکان هشدارهای اولیه را در زمان وقوع آتش سوزی امکان پذیر می سازد و همچنین امکان تخلیه سریع و واکنش اضطراری را فراهم می کند.

حسگرهای گرما: تشخیص نوسانات دما

در حالی که حسگرهای دود به جهت تشخیص ذرات دود معلق در هوا طراحی شده اند ، حسگرهای حرارتی برای تشخیص دماهای بالا طراحی می شوند. این حسگرها در دو نوع اصلی وجود دارند: حسگرها دمای ثابت، که با رسیدن به آستانه دمای خاصی فعال می‌شوند و حسگرهای نرخ افزایش که با افزایش سریع دما فعال می‌شوند. حسگرهای حرارتی دما ثابت در مناطقی که تشخیص دود ممکن است منجر به آلارم کاذب شود، مانند آشپزخانه یا گاراژ، بسیار ارزشمند و حائز اهمیت می باشند.

سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق

دستگاه های اعلام حریق: هشدارهای قابل مشاهده و شنیداری

هنگامی که یک آتش سوزی شناسایی می شود، هشدارهای به موقع برای تخلیه فوری بسیار مهم می باشد . دستگاه های اعلام حریق شامل آلارم های صوتی مانند بوق و آژیر و آلارم های قابل مشاهده مانند چراغ های گردان می باشند. این دستگاه ها به عنوان صدای سیستم اعلام حریق عمل می کنند و از اینکه افراد حاضر در صحنه از خطر آتش سوزی حتی در محیط های پر سر و صدا آگاه می شوند ، به ما اطمینان می دهند. برخی از افراد بیشتر به هشدار های شنیداری عکس العمل سریعتری نشان می دهند و برخی از افراد به هشداری دیداری عکس العمل سریعتر نشان می دهند . ترکیبی از هشدارهای شنیداری و دیداری به افراد با ادراک حسی متفاوت بهترین نتیجه را می دهد . در واقع بهترین راه برای این امر استفاده از آلارم های صورتی نظیر بوق ها و آژیر ها به همراه استفاده از آلارم های دیداری نظیر چراغ های گردان به صورت همزمان در پروژه ها می باشد .

شستی اعلام حریق(MCP) : کمکی بزرگ برای افراد حاضر در صحنه اولیه آتش سوزی

دستگیره های اعلام حریق وسیله‌ای مستقیم برای افراد حاضر در صحنه فراهم می سازد تا در زمان اولیه حریق بتوانند آتش سوزی در محل را به اطلاع بقیه افراد و نیروهای آتش نشانی برسانند . این دستگیره ها، معمولاً در نزدیکی خروجی ها یا در مناطقی که به راحتی قابل دسترسی می باشند، قرار دارند و دارای یک اهرم یا دکمه مشخص هستند. هنگام کشیدن یا فشار دادن این شستی ها، سیستم اعلام حریق را فعال می‌کند و این امکان را می‌دهد که افراد بتوانند به سرعت هشدار را در صورت آتش‌سوزی به صدا درآورند. این دستگیره های اعلام حریق بخشی مهم از اجزای ایمنی آتش سوزی در توانمند سازی افراد حاضر در صحنه برای اعلام و اطفای حریق می باشند .

ماژول های مانیتورینگ: افزایش هوش سیستم

ماژول های مانیتورینگ به هوشمندی سیستم اعلام حریق کمک می کنند. این ماژول ها با حسگرهای تخصصی مانند سوئیچ های جریان آب یا حسگرهای گاز ارتباط برقرار می کنند و داده های اضافی را در اختیار مرکز کنترل اعلام حریق قرار می دهند. این سیستم می‌تواند در صورت لزوم با شماره های تعریف شده برای آن در زمان تشخیص حریق تماس گرفته و یا پیامک ارسال نماید و همچنین در صورتی که از شیرهای اتوماتیک در این خصوص استفاده شود می تواند با کسب اجازه از طریق کد مشخص ، در جهت اطفای حریق ، خاموش کننده ها را در سیستم فعال نماید .

منبع تغذیه پشتیبان: اطمینان از عملکرد مداوم سیستم اطفاء حتی در زمان قطعی برق

قابلیت فعال بودن دائمی سیستم های اعلام حریق ، به ویژه در زمان قطع برق ، بسیار حائز اهمیت است. منبع تغذیه پشتیبان ، معمولاً به شکل باتری یا ژنراتور، عملکرد مداوم را در زمانی که منبع تغذیه اولیه در دسترس نباشد محیا می کند. این امر اجازه می دهد تا در صورت قطعی برق ، سیستم بتواند حداقل 24 ساعت بدون وقفه به فعالیت خود ادامه دهد و هوشیار باشد. این امر که سیستم اعلام حریق حتی در شرایط چالش برانگیز فعال باشد و بتواند اعلام حریق را انجام دهد بسیار اهمیت دارد .

اجزای نامبرده شده تعداد کمی از تجهیزات اعلام حریق بودند که اکثرا دیده ایم ولی شاید کاربردشان را بدرستی نمیدانستیم ، بطورکلی در ارتباط با سیستم اعلام حریق حائز اهمیت است که بدانیم برحسب مساحت ساختمان و متراژ هرطبقه ونیز کاربری پروژه از نوع آدرسپذیر یا نوع سیستم متعارف ، کدامیک از این دونوع سیستم اعلام حریق مورد نیازما خواهد بود؟

سیستم اعلام حریق آدرسپذیر برای مکانهایی که آدرس دهی جزء به جزء محل حادثه اهمیت پیدا میکند بیشتر کاربرد دارد که این دست پروژه ها درواقع جزو ساختمانهای بزرگی چون هتل ها بیمارستانها و… می باشد، بلحاظ بعد اقتصادی و نیز کاربردی مقرون به صرفه نخواهد بود برای یک ساختمان مسکونی با 20 واحد سیستم آدرسپذیر استفاده شود که دراینصورت از سیستم های اعلان حریق متعارف استفاده میکنند زون بندی یا تعداد لوپها در این دو سیستم متفاوت است و هرکدام اجزای مربوط به خود را نیاز دارند برای مثال یک پنل اعلام حریق آدرسپذیر قابل هماهنگی با دتکتورهای متعارف نخواهد بود و بالعکس براساس انتخاب هرکدام از این دونوع سیستم آدرسپذیر ویا متعارف و نیز با توجه به استانداردهای هرکدام و همچنین امکانات برندهای مختلف دراین تجهیزات تعداد آیتم های قابل چیدمان در هرزون و هر لوپ متفاوت خواهد بود حتما قبل از خرید ازاین موضوع اطلاع حاصل نمایید.

تجهیزات دیگری در هرکدام از این دوسیستم اعلام حریق بکار میرود که در مقاله تکمیلی به آنها نیز خواهیم پرداخت به جهت آشنایی با عناوین آن :

ایزولاتور
ماژول I/O
اینترفیس
بیم دتکتور
دتکتور ترکیبی
دتکتور گازشهری
دتکتور مونوکسیدکربن
تلفن کننده خط ثابت
تکرارکننده
کارت شبکه
تجهیزیات ضد انفجار اعلام حریق
تفاوت دتکتور نقطه ای و خطی

اینها بخشی از المان هایی خواهد بود که در مقاله بعدی اعلام حریق درارتباط با آن صحبت خواهیم کرد همچنین درنظر داشته باشید سیستم اعلام حریق درجاهایی که نیاز به سیستم اطفاء گازی نیز دارند باید قابل هماهنگی باشد که مقاله مربوط به اطفاء گازی نیز درادامه بخش دیگری ارائه خواهد شد.

نتیجه گیری :

در سیستم های اعلام حریق ، هر جزء نقش مشخصی را ایفا می کند و به اثربخشی کلی سیستم کمک می کند. از تشخیص حسگرهای دود گرفته تا واحد فرماندهی پنل کنترل اعلام حریق ، همه عناصر برای اطمینان از تشخیص سریع، هشدار و واکنش سریع در مواقع اضطراری آتش‌سوزی سازماندهی شده‌اند. درک اجزای یک سیستم اعلام حریق به صاحبان ساختمان ، مدیران و ساکنان این امکان را می‌دهد تا با اطمینان خاطر بیشتری در منظر ایمنی حریق گام بردارند. در آدر توان نامی تمرکز اصلی ما بر روی استاندارد های بین المللی درارتباط با محصولات قابل تامین این شرکت و ایجاد حدکثر ایمنی در زمان آتش سوزی می باشد لذا مقالاتی را در خصوص افزایش ایمنی برای همراهان آدر توان نامی تهیه و منتشر می کنیم تا در این خصوص آشنایی بیشتری در زمینه اعلام و اطفای حریق داشته باشند ، اما در صورتی که قصد تجهیز پروژه های خود با محصولات ایمنی اطفاء و اعلام حریق را داشته باشید می توانید از طریق دکمه زیر با مشاوران و کارشناسان حرفه ای آدر توان تماس گرفته و مشاوره رایگان در این خصوص دریافت نمایید . همچنین به جهت اطمینان از کیفیت محصولات پیشنهادی این شرکت ، درنظر داشته باشید  تمامی محصولات دارای گارانتی بوده واز طریق لینک زیر قابل فعال سازی و رهگیری خواهد بود.

سیستم اعلام حریق